Curlyn är en mångsidig ras. Vi vill här omnämna några av de hundar som utmärkt sig extra.
En av dessa hundar är idag en ledarhund, en är en servicehund och så har vi en curly som är räddningshund. 
År 2005 fick rasen en Bragdhund.

 

LP I, LP II, LDN N, RLD F, RLD A, RLD M, SE RALLY CH, SE VCH ARRISSA

Arrissa är tillsammans med sin ägare Ann Samsioe fantastiska representanter för vår ras. Deras karriär i rallylydnad är utöver det vanliga. Inte bara blev Arrissa första Curlyn att bli svensk rallylydnadschampion, de har även deltagit på SM flertalet gånger och placerades på en beundrandsvärd 5e plats 2017. 2017 blev Arrissa även årets bästa rallylydnadshund hos svenska brukshundsklubben.

 


 

BRAGDHUND 2005

Pressmedelande från SKK: ÅRETS BRAGDHUND 2005:

Othello hjälper matte att komma tillbaka till arbetslivet.                           Lotta och Othellor

Bragdhunden Othello som är en curly coated tillsammans med sin matte.

Utbrändhet är ett av vår tids stora gissel i arbetslivet. Till synes friska människor går in i väggen och hela tillvaron rasar. Vägen tillbaka är ofta lång och svår. Det har den varit även för Lotta Driscoll men tack vare Othello, en curly coated retriever, har hon nu kommit en bit på vägen.

Det var i september 1999 som Lotta Driscoll sjukskrevs med diagnosen utbrändhet och fibromyalgi. I efterhand har hon förstått att symtomen var både många och tydliga men det vägrade hon se då när hon var mitt uppe i ett aktivt liv med arbete och familj. I dag, sex år senare, är hon fortfarande sjukskriven men med Othello har hon fått hjälp att hålla värken och stressen borta.

– Det första året jag var hemma sov jag mig igenom hela dygnet, berättar Lotta. Jag gick och lade mig direkt efter att min man gått till jobbet och barnen till skolan.

En dag hörde en gammal arbetskamrat av sig och sa att hon ville visa Lotta sin nya hund som var av en ovanlig ras. Hon föreslog också att Lotta kanske kunde ta lite promenader med hunden när hon själv var på jobbet.

– Jag fattade tycke för Selma och hon tyckte om mig, berättar Lotta. Så när jag fick ork började vi med våra promenader.

Våren 2002 fick Selma valpar och Lotta bokade en valp åt sig. I juni kom Othello hem, en mycket lycklig händelse i Lottas och familjens liv.

– Jag kan inte beskriva hur mycket lycka och glädje han har skänkt mig i mitt arbete att komma tillbaka till det vanliga livet, säger Lotta. Han har helt enkelt blivit min friskvårdshund!

– Att vara utbränd och borta från arbetet så länge som jag varit är svårt på många sätt. Men den här resan som jag gjort i mitt liv hade jag inte klarat utan min älskade Othello, säger Lotta. Jag vet i dag inte om jag kan börja arbeta men jag vet i alla fall att jag har min hund och han sviker mig aldrig!

Juryns motivering löd så här:

Årets bragdhund har varit till ovärderlig hjälp i en mycket allvarlig livskris. Utbrändhet, utmattningsdepression eller ”gå in i väggen” drabbar tyvärr många människor i vårt stressade samhälle. Othello har varit en god hjälp på vägen tillbaka till ett friskt liv. Med sin kravlösa och aldrig sviktande kärlek och trofasthet har Othello visat att en hund kan vara det stöd och den trygghet som vi alla behöver, inte minst under svåra perioder i livet.

Årets Bragdhund utses av en jury från Svenska Kennelklubben och tilldelas en hund som under året utfört en prestation som är värd att uppmärksammas. Utmärkelsen har delats ut sedan 1989. Lördagen den 10 december 2005 kommer Othello, tillsammans med matte, ta emot priset på Svenska Kennelklubbens internationella utställning HUND2005, Stockholmsmässan i Älvsjö. Priset består bland annat av en medalj, ett diplom och och ett smaskigt ben till Othello.